Cukiernictwo

Na co zwrócić uwagę, kupując pudełka na ciasta i torty?

Kolaż zdjęć pudełek cukierniczych

Na co zwrócić uwagę, kupując pudełka na ciasta i torty?Regularnie pieczesz na zamówienie? Pudełka na ciasto powinnaś mieć w zapasie. Czy wiesz, jak wybrać te najlepsze? Jak dobrać odpowiednie wielkości, by – niezależnie od zamówienia – dało się do nich spakować wydawane klientom słodkości? Poznaj najważniejsze parametry kartonów cukierniczych i nasze wskazówki dotyczące wyboru najlepszych pudełek na ciasto.

Różne rodzaje pudełek na ciasto

Pudełka na torty i ciasta możesz kupić nie tylko w różnych rozmiarach, ale także kształtach. Poszczególne kartony cukiernicze mogą różnić się między sobą również grubością i rodzajem użytej tektury, sposobem złożenia, przeznaczeniem, brakiem lub obecnością okienka oraz uchwytu do trzymania. Przyjrzyjmy się najważniejszym parametrom, dzięki którym wybierzesz takie pudełka na ciasta i torty, które najlepiej sprawdzą się w Twoim słodkim biznesie.

Najważniejsze parametry kartonów cukierniczych

Każdy karton na ciasto lub tort ma kilka cech, na które należy zwrócić uwagę, by wybrać solidne pudełka najlepiej dopasowane do Twoich wypieków.

Pudełka na ciasta i torty w różnych rozmiarach

Zacznijmy od wielkości. Kartony muszą nie tylko pomieścić, ale także pozwolić na bezpieczne przewiezienie wypieków – nie mogą więc być ani za małe, ani zbyt duże. Jeśli szukasz pudełek na tort 30×30 lub większych, zwróć szczególną uwagę na pudełka jumbo w różnych rozmiarach. To niezwykle stabilne kartony chętnie wybierane do wysokich, bogato zdobionych tortów. Nie obawiaj się jednak pudełek na ciasto z uchwytem – te z oferty Kapak mają takie same parametry techniczne, jak pudełka jumbo. O wyborze rodzaju pudełka mogą więc decydować Twoje osobiste preferencje.

Mniejsze kartony cukiernicze sprawdzą się do tradycyjnych ciast, a także do transportu innych słodkości: cake popsów, muffinów, monoporcji, donutów, deserów. Tekturowe tacki na ciasto (otwarte, zamykane, z okienkiem, w różnych kształtach i rozmiarach – do wyboru, do koloru) pozwolą na bezpieczne dostarczenie Twoich wypieków na miejsce imprezy.

Na co zwrócić uwagę, kupując pudełka na ciasta i torty?

Pudełka z grubej tektury

O grubości i solidności tektury użytej do produkcji kartonów cukierniczych świadczy kilka parametrów:

  • gramatura – wybierz pudełka na ciasto z tektury o gramaturze 400 g/m2,
  • liczba warstw – przewagę nad cienką tekturą ma tektura 3-warstwowa, z której złożone są najsolidniejsze kartony na torty i ciasta,
  • rodzaj fal – tektura falista z mikrofalami typu E jest stabilna, nie ugina się zbyt mocno pod wpływem ciężaru i pozwala na dostarczenie ciast oraz tortów bez wpadek.

Z okienkiem czy bez?

W przypadku pudełek na torty 30×30 lub w dowolnym innym rozmiarze okienko wydaje się zbędne. Kluczową funkcją pudełka jest bowiem bezpieczne dostarczenie wypieku na miejsce imprezy.

Okienko sprawdzi się tam, gdzie istotna jest prezentacja zapakowanych już słodkości przed sprzedażą – dlatego chętnie wybieracie pudełka z okienkiem na muffiny, pączki, donuty.

Pudełka na żywność z atestem

Twoje wypieki potrzebują bezpiecznych kartonów cukierniczych wykonanych z tektury posiadającej atest do pośredniego kontaktu z żywnością. Tektura, z której wykonane są nasze pudełka na torty, ciasta i inne słodkości, posiada wszystkie niezbędne certyfikaty. Twoje słodkie dzieła będą bezpieczne!

Potrzebujesz pomocy w dobraniu pudełek do Twoich wypieków?

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *