Cukiernictwo

Ranking najlepszych ciast na świecie 2023

Słodkości ciasta
Pyszne ciasta

W rankingu TasteAtlas sernik został uznany za prawie najlepsze ciasto na świecie. Zajął zaszczytne drugie miejsce!

Jednak nie jest to jedyne ciasto z Polski, które zostało wyróżnione w pierwszej dziesiątce. 

Czym jest TasteAtlas?

TasteAtlas to bardzo popularna internetowa baza tradycyjnych potraw regionalnych z całego świata. Nie skupia się ona jednak na pięknych restauracjach i potrawach z gwiazdką a na lokalnej, tradycyjnej kuchni i smaku. 

TasteAtlas ma wiele rankingów, a jednym z nich jest właśnie ranking najlepszych na świecie ciast i deserów. Polska w tym roku była w tym zestawieniu potężna. 

Początkiem bieżącego roku ukazał się ranking najlepszych ciast i deserów. Polski tradycyjny sernik zajął zaszczytne drugie miejsce. Jednak to nie koniec dobrych wieści. Sękacz (który jest bardzo popularny również na Litwie) zajął szóste miejsce. Z kolei na miejscu dziewiątym uplasowała się karpatka.

Na dalszych pozycjach, również nie zabrakło Polskich ciast — na miejscu 11 znalazł się marcinek. Kilka pozycji dalej, bo na miejscu 14 uplasowała się kremówka. Piernik zajął 35., a śląski kołocz — 74. 

Na najdalszej pozycji znalazła się wuzetka z miejscem 82. 

Tradycyjne polskie wypieki znalazły się w pierwszej dziesiątce wśród niezwykle intrygujących zagranicznych konkurentów. W grupie tej oprócz sernika, marcinka i karpatki znalazły się także japoński sernik, brazylijska pavê, szwedzka kladdkaka, czeski valask frgál i gwatemalski pastel de banano.

Miodownik — najlepsze ciasto na świecie według TasteAtlas

Rosyjski miodownik zajął zaszczytne pierwsze miejsce i został uznany za najlepsze ciasto na świecie. Miodownik to nieco bogatsza wersja Polskiego marcinka.

Miodownik to ciasto, które powstaje z kilku warstw biszkopta nasączonego miodem. Pomiędzy nimi znajdują się warstwy bitej śmietany, skondensowanego mleka, a czasami owoców i czekolady. 

Najlepsze ciasta na świecie według TasteAtlas

  1. Miodownik (Rosja)
  2. Sernik (Polska)
  3. Pavê (Brazylia)
  4. Sernik japoński/bawełniany (Japonia)
  5. Kladdkaka (Szwecja)
  6. Sękacz (Polska)
  7. Valašský frgál (Czechy)
  8. Pastel de banano (Gwatemala)
  9. Karpatka (Polska)
  10. Chocotorta (Argentyna)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *