W rankingu TasteAtlas sernik został uznany za prawie najlepsze ciasto na świecie. Zajął zaszczytne drugie miejsce!
Jednak nie jest to jedyne ciasto z Polski, które zostało wyróżnione w pierwszej dziesiątce.
Czym jest TasteAtlas?
TasteAtlas to bardzo popularna internetowa baza tradycyjnych potraw regionalnych z całego świata. Nie skupia się ona jednak na pięknych restauracjach i potrawach z gwiazdką a na lokalnej, tradycyjnej kuchni i smaku.
TasteAtlas ma wiele rankingów, a jednym z nich jest właśnie ranking najlepszych na świecie ciast i deserów. Polska w tym roku była w tym zestawieniu potężna.
Początkiem bieżącego roku ukazał się ranking najlepszych ciast i deserów. Polski tradycyjny sernik zajął zaszczytne drugie miejsce. Jednak to nie koniec dobrych wieści. Sękacz (który jest bardzo popularny również na Litwie) zajął szóste miejsce. Z kolei na miejscu dziewiątym uplasowała się karpatka.
Na dalszych pozycjach, również nie zabrakło Polskich ciast — na miejscu 11 znalazł się marcinek. Kilka pozycji dalej, bo na miejscu 14 uplasowała się kremówka. Piernik zajął 35., a śląski kołocz — 74.
Na najdalszej pozycji znalazła się wuzetka z miejscem 82.
Tradycyjne polskie wypieki znalazły się w pierwszej dziesiątce wśród niezwykle intrygujących zagranicznych konkurentów. W grupie tej oprócz sernika, marcinka i karpatki znalazły się także japoński sernik, brazylijska pavê, szwedzka kladdkaka, czeski valask frgál i gwatemalski pastel de banano.
Miodownik — najlepsze ciasto na świecie według TasteAtlas
Rosyjski miodownik zajął zaszczytne pierwsze miejsce i został uznany za najlepsze ciasto na świecie. Miodownik to nieco bogatsza wersja Polskiego marcinka.
Miodownik to ciasto, które powstaje z kilku warstw biszkopta nasączonego miodem. Pomiędzy nimi znajdują się warstwy bitej śmietany, skondensowanego mleka, a czasami owoców i czekolady.
Najlepsze ciasta na świecie według TasteAtlas
- Miodownik (Rosja)
- Sernik (Polska)
- Pavê (Brazylia)
- Sernik japoński/bawełniany (Japonia)
- Kladdkaka (Szwecja)
- Sękacz (Polska)
- Valašský frgál (Czechy)
- Pastel de banano (Gwatemala)
- Karpatka (Polska)
- Chocotorta (Argentyna)