Ogranicz cukier!
Umówmy się: ciasta i desery powinny być słodkie. Ale nie muszą być słodzone białym cukrem. Co możesz wykorzystać zamiast cukru do ciast dla dzieci?- syropy: np. daktylowy, klonowy lub z agawy,
- miód,
- pastę daktylową,
- zblendowane banany,
- zamienniki, takie jak ksylitol czy erytrytol (ale najpierw zapoznaj się ze wskazaniami dietetycznymi – na przykład ksylitolu nie należy podawać dzieciom do 3. roku życia, ponieważ może mieć działanie przeczyszczające).
Ciasta dla dzieci i desery, które maluchy kochają!
Są takie słodkości i ciasta dla dzieci, które – z jakichś powodów – są rzadziej wybierane przez pociechy. Zaliczają się do nich np. tradycyjne torty i ciasta przekładane gęstymi kremami. Dlaczego więc – zamiast nich – nie przygotować słodkości w takich formach, które są najbardziej lubiane przez maluchy? Ciasta i ciastka czekoladowe, serniki na zimno z kolorowymi galaretkami, muffiny, cake popsy i lukrowane babki – doświadczenie mówi nam, że właśnie te desery znikają z dziecięcych talerzyków w mgnieniu oka. Jeśli to pierwszy kinderbal, na który masz zapewnić słodki stół, proponujemy Ci szczególnie te 3 pewniaki wśród ciast i deserów dla dzieci:- Jasne muffiny z kawałkami czekolady (wspaniale prezentują się w pudełkach z okienkiem!)
- Brownie słodzone syropem daktylowym
- Sernik na zimno z ulubionymi sezonowymi owocami i kolorową galaretką